JoJo Nyhedsbrev januar 2019

Allerførst ønskes alle beboere et godt og lykkebringende nytår.

Nyt fra bestyrelsen

Brorsons gårdlaug / Gård 2 afholder generalforsamling og indvier nyt legeområde i gården

Der er generalforsamling i Brorsons gårdlauget onsdag den 13. marts kl. 18. 

Så bor du i karré 2, det er JBG 6, STG 37-55 samt HEG 7 – så kom endelig med til mødet, i beboerlokalet i hjørnet ved HEG 7. De kan også godt bruge flere i bestyrelsen, hvis man har lyst til at bidrage til et godt gårdmiljø.  

Nu på lørdag bliver det nye legeområde officielt åbnet, så kig endelig ned i gården, og få en kop dejlig kaffe eller en sodavand. 

AirBnB nøgleudlevering

I forbindelse med et indbrud den 28. december hos Kølsters 12 Haner (Rantzausgade 56), blev en række kuverter med nøgler stjålet. Nøglerne lå hos Kølsters og afventede at blive hentet af AirBnB kunder. Kølster har ikke opgørelse over hvad der lå eller hvem de tilhørte.

Beboere i AB JoJo, som har fået stjålet deres nøgler til lejlighed, opgang og dermed port til gården, opfordres til at informere de øvrige beboere i opgangen.

I øvrigt minder vi om at AirBnB udlejninger skal anmeldes rettidigt og godkendes på ejendomskontoret jf. foreningens vedtægter. Såfremt man vælger at ligge nøgler hos fx Kølsters, anmoder vi også om at man naturligvis ikke skriver adresse på eller i kuverten.

Væggelus

VI har desværre haft flere tilfælde af væggelus i vores forening. De berørte opgange har naturligvis fået besked, og skadedyrsbekæmperen er i gang. 

Det vigtige ifm. væggelus er, at man behandler så hurtigt som muligt, så det ikke spreder sig til de nærliggende lejligheder som det desværre er sket i flere tilfælde. Derfor skal man straks kontakte ejendomskontoret, som så kontakter skadedyrsbekæmperen, der vurderer hvordan det konkrete tilfælde behandles bedst, og om nabolejligheder også skal kigges efter.

Typisk får man væggelus med hjem som uventet gæst efter udlandsrejser, eller efter gæster fra udlandet har været på besøg. Man kan også få dem med hjem i genbrugs-/klassiske møbler, men det er oftest ifm rejser at de spreder sig. 

Til at starte med er der måske kun en enkelt, og derfor kan det være svært at se. Nogle gange går der 1-2 måneder førend omfanget bliver så stort at folk opdager det. Voksne væggelus kan klare sig meget længe uden blod, op til et år ved 13 grader, og ca. 2. måneder ved stuetemperatur.

Hvordan opdager man at der er væggelus?

  • Typisk vil det klø, og du vil opdage små sår a la myggestik, på utildækket hud, om morgenen.
  • Væggelus gemmer sig i sprækker og revner i paneler og møbler, bag billeder, skabe, lister, under sengen osv. – så det er ikke sikkert du kan se dem. Det er først når det begynder at blive et større problem, at man kan se dem. De gemmer sig også ved gennemføringer af rør og kabler, og det er typisk sådan de vandrer fra lejlighed til lejlighed. De kan også være i elektriske apparater og kontakter.
  • Hvad man kan se, er deres ekskrementer – små mørke/sorte prikker, typisk under sengen, og tomme huder og æggeskaller. Det er heller ikke unormalt at man finder små blodpletter på sit sengetøj, efter at de har suget ens blod.
  • Væggelus opholder sig i nærheden af deres vært, da de bider og suger blod om natten. Det vil sige typisk i soveværelser, og gerne omkring eller i sengen.
  • I nogle tilfælde vil du kunne se levende insekter. De er op til 4-5 mm lange. Har de lige suget blod er de størst og fyldt med blod som en tæge. Spotter du en levende væggelus, så tag den med noget toiletpapir og mas den – og skyld den ud i toilettet. Hver enkelt hun-væggelus lægger op til 200 æg i deres leveperiode. 

Hvad skal du gøre hvis du mistænker at du har væggelus:

  1. Kontakt ejendomskontoret. Enten på mail: sekretariat@abjojo.dk , ring eller gå derned i åbningstiden. Det er ejendomskontoret som skal kontakte skadedyrsbekæmperen, ikke den enkelte andelshaver/lejer. 
  • Er de i nogle ting/tøj, så smid det gerne ud – er det mindre ting så læg det i en skraldesæk, luk den godt og smid i alm. Dagrenovation. Er det en større ting, så kontakt ejendomskontoret. STIL IKKE SENGE OG ANDRE MØBLER TIL STORSKRALD – en nabo kan måske uforvarende tage den med hjem, og så spreder væggelusene sig bare til nyt område. 
  • Følg anvisningerne fra skadedyrsbekæmperen. Måske er du nødt til at skille dig af med et møbel, for at man kan slippe for væggelusene. 
  • Vask alt tøj og det som kan vaskes i maskinen ved 60 grader. Det som ikke tåler så høje temperaturer skal i fryseren i et par døgn ved -18 grader. Sørg for at emballere tingene i en helt tæt plastikpose. 
  • Støvsug grundigt, i alle sprækker og revner og ryd grundigt op – så der er klart til skadedyrsbekæmperen kommer. 

Hvordan forebygger man væggelus i hjemmet? 

Har du mistanke om at du har opholdt dig et sted med væggelus, så sørg for at vaske tøjet ved 60 grader, og/eller put tingene i fryseren i et par døgn. Gennemgå din kuffert, og sprøjt evt. med et insektmiddels mod krybende og kravlende insekter. 

Betalingen for skadedyrsbekæmpelse dækker andelsforeningen, medmindre beboeren har handlet uforsvarligt/ ignoreret problemet – så vil regningen blive pålagt den enkelte beboer. Det er både dyrt og besværligt at slippe for væggelus, når der er rigtigt mange, og problemet vil da ofte være hos flere af dine naboer, da væggelus vandrer gennem væggene – så sørg for at tjekke op på det, såfremt du har været ude at rejse, eller får udenlandske gæster/ benytter dig af AirBnB. 

Nyt fra ejendomskontoret:

Afhentning af juletræer

Der bliver afhentet juletræer den 10. januar. Så er dit træ endnu ikke sat ned i gården, så er det nu du skal have det ned.

Beboerinitiativer: 

Fastelavn

Mon nogen har lyst til at være med til stå for at afholde vores fastelavnsarrangement i år? Så skriv til sekretariat@abjojo.dk – så vil Annette sende videre til beboerudvalget. Hvis ingen melder sig, bliver der desværre ikke afholdt fastelavn i år. 

Grønsagsordning

Thorbjørn har taget initiativ til opstart af grønsagsordningen, med friske økogrønsager fra Kiselgaarden. Koordineringen foregår via vores JoJo samkøbsgruppe på facebook. Der leveres grønsagsposer hver 14. dag og de koster 160 kr. 

Husk at alle i foreningen er mere end velkomne til at arrangere noget til glæde for alle. Det kunne være en spilleaften, et foredrag, søndagshygge i gården, litteraturklub, skattejagt mm. 

Foreningen råder over en aktivitetskonto, som man kan søge om midler fra. Dette gøres ved at skrive en mail til beboerudvalget via sekretariatet, på sekretariat@abjojo.dk